Kas notiek ar mazuli pirmo divu stundu laikā pēc dzemdībām Rīgas Dzemdību namā?

08.12.2014 PDF

Rīgas Dzemdību namā dzemdības pieņem Dzemdību centra dzemdību istabās, kurās gan māmiņa, gan mazulis, pēc lielā notikuma – piedzimšanas, kopīgi pavada vēl aptuveni divas stundas, pirms dodas tālāk uz kādu no pēcdzemdību istabām Mātes un bērna aprūpes nodaļas 2., 3. vai 4. stāvā.

Tūlīt pēc piedzimšanas vecmāte bērniņu uzliek uz mammas vēdera, tādējādi nodrošinot mazulim agrīnu fizisku kontaktu ar māti. Gadījumā, ja sievietes veselības stāvokļa dēļ to nav iespējams izdarīt, par fizisku “āda-āda” kontaktu var parūpēties mazuļa tēvs.

Vecmāte izvērtē bērna vispārējo stāvokli un to, vai mazulim nav nepieciešama neatliekama medicīniska palīdzība.

Pirmajā un piektajā dzīves minūtē visus jaundzimušos novērtē pēc Apgares skalas, kurā ietvertas 5 pazīmes – sirdsdarbība, elpošana, ādas krāsa, muskuļu tonuss, refleksi. Katru no šiem kritērijiem izvērtē 2 baļļu sistēmā, tātad, augstākais novērtējums, ko mazulis var saņemt, ir 10 balles.

Pirmo 10 minūšu laikā, pēc pulsācijas izbeigšanās nabas saitē, vecmāte noklemmē nabas saiti. Nabas saites pārgriešanu var veikt bērniņa tēvs, ja viņš to vēlas. Visu šo laiku mazulis turpina atrasties uz māmiņas ķermeņa, tādējādi saglabājot abiem tik nepieciešamo ‘’āda-āda” kontaktu.

Tāpat, pirmo divu stundu laikā pēc dzemdībām, vecmāte mazuli nosver un izmēra viņa ķermeņa garumu, galvas un krūšu apkārtmēru.

Šajā laika posmā, ar vecmātes atbalstu mazulis tiek likts pie krūts.

Zīdīšanu ieteicams uzsākt pēc iespējas ātrāk, vēlams pirmo divu stundu laikā pēc dzemdībām, kad krūts meklēšanas un zīšanas refleksi ir īpaši spēcīgi un izteikti. Agrīna zīdīšana atvieglo tās uzsākšanu un nodrošina panākumus turpmākai mazuļa ēdināšanai.

Sistēmisku jaundzimušā izvērtēšanu „no galvas līdz kājām” pirmo divu stundu laikā pēc piedzimšanas veic bērnu ārsts - neonatologs, kurš, nepieciešamības gadījumā, nozīmē papildus izmeklējumus.

Ja mazuļa un māmiņas veselības stāvoklis atļauj, vecmāte vai bērniņa tēvs, ja to vēlas, mazuli saģērbj, un ģimene var doties uz izvēlēto pēcdzemdību istabu Mātes un bērna aprūpes nodaļā.