Dzemdību namā notiks preses konference par perinatālo mirstību Latvijā

22.01.2015 PDF

Mātes un perinatālā mirstība ir divi galvenie dzemdību palīdzības kvalitātes rādītāji, kas liecina par veselības aprūpes sistēmu valstī, ieskaitot pakalpojuma pieejamību sociāli problemātiskiem iedzīvotājiem. Perinatālo mirstību aprēķina kā visu no 22 grūtniecības nedēļām nedzīvi dzimušo bērnu un pirmajās 7 dzīves dienās nomirušo bērnu skaitu, attiecinātu uz visiem dzīvi un nedzīvi dzimušiem bērniem, izteiktu promilēs.

Lai gan šim rādītājām kopš Latvijas neatkarības ir bijusi tendence samazināties, kritums ir neapmierinošs, un Latvijas rādītājs ir viens no augstākajiem Eiropā – augstākais Baltijas valstīs. Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pieredze norāda, ka aiz perinatālās mirstības skaitļiem slēpjas dažādas sistēmiskas un profesionālas problēmas, kuras iespējams samazināt, izprotot mirstības iemeslus un novēršot cēloņus.

Ar 2013. gadu Latvijā ir ieviesta mātes mirstības konfidenciālās analīzes sistēma, kas jau ir devusi pirmos secinājumus par mātes mirstības iemesliem Latvijā, par ko ir informēta Veselības ministrija. Šobrīd ir pienācis laiks ieviest perinatālās mirstības konfidenciālās analīzes sistēmu valstī.

Lai iepazīstinātu ar PVO organizēto audita apmācību rezultātiem, perinatālās mirstības rādītājiem Latvijā un nākamajiem soļiem tās samazināšanā, aicinām uz preses konferenci! 

 

KUR: Rīgas Dzemdību nama Baltajā zālē, Miera ielā 45

KAD: Otrdien, 27. janvārī, no plkst. 11.00 līdz 11.30

Programmā:

  • Perinatālās mirstības rādītāji Latvijā salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm,
  • Galvenie perinatālās mirstības iemesli,
  • Audita apmācību laikā iegūtās atziņas un starptautiskā pieredze,
  • Tālākie soļi vienota perinatālās mirstības audita ieviešanai Latvijā.

Galvenie runātāji:

  • Guntis Belēvičs, veselības ministrs,
  • Dr.med. Dace Rezeberga, Rīgas Dzemdību nama galvenā ginekoloģe, VM galvenā speciāliste dzemdniecībā un ginekoloģijā

Uz jautājumiem atbildēs arī starptautiskie eksperti Dr.med. J. Gardosi un Dr.med. S. Bergstoem, kā arī PVO Eiropas reģiona Seksuālās un reproduktīvās veselības programmu vadītāja Dr.med. Gunta Lazdāne.

Aicinām mediju pārstāvjus pieteikt savu dalību preses konferencē līdz pirmdienas, 26. janvāra, plkst. 12.00, rakstot vai zvanot Elzai Lāmai (elza.lama@rdn.lv, +371 29 152 346).